icon-arrow-right
HomeProjecten Herinrichting Jachthaven Brouwershaven

Herinrichting Jachthaven Brouwershaven

Brouwershaven

Aquavia heeft in opdracht van de Gemeente Schouwen-Duiveland de Oude en Nieuwe Jachthaven in Brouwershaven opnieuw ingericht. Zo zijn er baggerwerkzaamheden uitgevoerd en zijn de bestaande steigers van de 450 ligplaatsen aangepakt en voorzien van moderne installaties.

Twee fases

Het onderhoudsproject is op basis van een EMVI-plan uitgevoerd in twee fases. Dat was voor de planning en logistiek nog best een uitdaging. Om de overlast voor omwonenden te beperken zijn zoveel mogelijk werkzaamheden vanaf het water verricht zodat de haven bereikbaar bleef voor de omgeving. Ook is ervoor gezorgd dat een deel van de ligplaatsen in de haven tijdens de werkzaamheden nog beschikbaar bleef voor boten om aan te meren en te overnachten. Gelukkig konden alle werkzaamheden volgens planning in mei 2022 afgerond worden, voordat het vaarseizoen begon en de drukte in de haven toenam.

Werkzaamheden

De werkzaamheden bestonden onder andere uit baggerwerkzaamheden. Er is ongeveer 5.000 kub slib verplaatst om ervoor te zorgen dat er een minimale waterdiepte van twee meter aanwezig was voor de schepen. Verder zijn de bestaande steigers gesloopt en de ligplaatsen heringericht met nieuwe steigers. In totaal zijn er over een lengte van 844 meter nieuwe drijvende steigers aangelegd met 86 vingersteigers. Daarnaast zijn er 393 geleidepalen, meerpalen en boxpalen vervangen.

Nieuwe Haven

In de Nieuwe Haven zijn de steigers voorzien van moderne kunststof roosterdekken. In de Oude Haven was dat niet mogelijk in verband met het historische stadsgezicht en de uitstraling ervan. Hier zijn houten dekplanken gebruikt. Verder zijn de nieuwe steigers aangesloten op de bestaande elektra- en drinkwaterleidingen. De steigers zelf hebben een gehele nieuwe installatie gekregen, voorzien van op afstand regelbare elektrische- en waterinstallaties. Tenslotte is er een betonnen deksloof in combinatie met opofferingsanoden aangebracht als restlevensduur verlengende maatregel voor de bestaande stalen damwand.

Het eindresultaat is iets om trots op te zijn. De Oude en Nieuwe jachthaven van Brouwershaven hebben een nieuwe look gekregen. De haven ligt aan het vaargebied de Grevelingen, het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Het Grevelingenmeer biedt prachtige flora en fauna en is een uitdagend en gevarieerd vaargebied voor sportieve en recreatieve watersporters. De verwachting is dan ook dat de nieuwe haven meer bezoekers gaat aantrekken.

Contactpersonen

Manno Buijsrogge Projectleider Neem contact op

Jack Zegers Uitvoerder Neem contact op

Ruben Hollemans Werkvoorbereider Neem contact op

Feiten & cijfers

Meer weten over dit project?

Bezoek de projectwebsite »
+