icon-arrow-right
HomeProjecten Strandbalkon Cadzand-Bad

Strandbalkon Cadzand-Bad

Cadzand-Bad

Flaneren over een sfeervolle houten promenade, ruim uitzicht over zee en een comfortabele toegang tot het strand: dat is het Strandbalkon van Cadzand-Bad. Voor de gemeente Sluis mochten wij hun ontwerp voor deze bijzondere duinovergang tot leven brengen.

Hoogwaardige afwerking

Kwaliteit was een sleutelwoord in het realiseren van dit project. Het meest in het oog springende deel van het werk is natuurlijk het houten balkon, dat wandelaars een prachtig uitzicht over zee biedt. Door de dragende constructie onder de promenade lijkt het houten dek als het ware te zweven, waardoor het gevoel van een groot balkon op de duintop ontstaat. Uitgevoerd in FSC-hout, zijn de strandtrap en het houten dek vervaardigd met veel oog en zorg voor detail. Zo zijn de dekplanken onzichtbaar bevestigd met B-fix clips en alle randen mooi afgewerkt, om het balkon een sfeervolle en hoogwaardige afwerking te geven. De leuningen zijn gemaakt uit stalen staanders, met daartussen roestvrijstalen draden en een houten leuningregel. De thermisch verzinkte stalen trap- en de brugconstructie zijn in onze eigen werkplaats geprefabriceerd en later ter plaatse afgemonteerd. Zo hielden we de duur van de overlast op locatie zo beperkt mogelijk. 

 

 

Omgeving

Een belangrijk aandachtspunt in dit project was de afstemming met en op de omgeving. Cadzand-Bad is een populaire badplaats, die zeker in het toeristische seizoen druk bezocht wordt. Dat betekende dat er in de planning en fysieke organisatie van het werk goed rekening moest worden gehouden met bezoekende toeristen, maar zeker ook met de diverse stakeholders in de directe omgeving van het werk zoals de horecabedrijven. Het eerste deel van de werkzaamheden is daarom uitgevoerd in het begin van het kalenderjaar, vóór start van het toeristenseizoen. Het profiel van de duin is in deze fase ingericht en de fietspaden zijn gereedgemaakt tot de asfalt onderlaag. Na het zomerseizoen is vanaf 1 oktober het werk hervat. In dit tweede deel van het werk werden de palen van het balkon geboord, is de onderbouw geplaats en werden de geprefabriceerde stalen trap en brugconstructie afgewerkt. Verder zijn de resterende paden opgebroken en is de riolering gereed gemaakt. Tijdens het gehele werk is de totale bouwlocatie omheind met hekwerk, zodat het voor de toeristen en strandgangers die gedurende het jaar de populaire badplaats bezoeken, duidelijk was welke richting zij moesten volgen.

Uniek

Naast het realiseren van het houten strandbalkon, namen we in dit project ook het opnieuw inrichten van het duin met asfaltpaden voor onze rekening. We vervingen de eerder genoemde riolering in de duinopgang en maakten een plein en paden van betonplaten. Van straatwerk maakten we een nieuwe strandopgang en de duin beplantten we met rijshout en helmgras. Het plaatsen van het straatmeubilair (zoals betonnen zitelementen en fietsbeugels) en het afwerken van de terreininrichting maakten dit unieke werk compleet.

Contactpersonen

Manno Buiijsrogge Projectleider Neem contact op

Ronnie Francke Werkvoorbereider Neem contact op

Feiten & cijfers

 • Hoeveelheid geschaafde dekplanken
  4500 meter Cumaru FSC-hout
 • Totale lengte leuningen
  125 meter
 • Aantal houten palen in de duinen geplaatst
  ca 100 stuks
 • Aantal gebruikte rvs-schroeven
  ca 5000 stuks
 • Overspanning trap
  15 meter
 • Breedte trap
  4 meter
 • Doorrijhoogte trap
  2,5 meter
 • Hoeveelheid geplant helmgras
  ca 100 are
 • Hoeveelheid geprofileerd duinzand in nieuw duinprofiel
  10.000 m3
 • Hoeveelheid gerealiseerde fietspaden en duinovergangen
  2300 m2
 • Projectcategorieën
  Bruggen
  Algemeen
  Staalwerk
  Houtwerk
  Werkplaats
+